
Prezent dla smakosza z okazji dnia piekarza i cukiernika
Kalendarz dni nietypowych na każdy rok to naprawdę niezła gratka dla każdego, kto lubi świętować. Rok 2018 biegnie bez opamiętania, przed chwilką był Sylwester, a już zastał nas marzec! Trzeci z kolei miesiąc tego roku obfituje w przeróżne święta. Niektóre z nich są zabawne, inne zaskakujące. Oprócz znanego wszystkim Dnia Kobiet, w marcu mamy również Światowy Dzień Lasu i Dzień bez Mięsa.
Jednakże to nie wszystko! Marzec to miesiąc, w którym mamy okazję obchodzić Dzień Piekarza i Cukiernika. Z tej okazji, Wydawnictwo Psychoskok przygotowało kilka tytułów, które z całkowitą pewnością, dodatkowo umilą ten dzień. Mogą one stanowić prezent trafiający w gusta każdego smakosza wszelkich wypieków i słodkości.
Słodkie święta – proste przepisy na świąteczne wypieki
Jeśli już o słodkościach mowa, to obowiązkową pozycją na półce każdego miłośnika ciast jest książka pod tytułem „Serniki słodkie i wytrawne”. Autorką tego sernikowego szaleństwa jest Renata Czelny-Kawa. Pozycja wręcz onieśmiela mnogością przepisów na serowe smakołyki, tym razem nie tylko w słodkiej wersji. Poznając kolejne przepisy na ciasto, które zafascynowało kulinarną blogerkę, poznajemy ją samą. A to wszystko dzięki dołączeniu osobistych wspomnień autorki.
Serniki słodki i wytrawne – Renata Czelny-Kawa
Renata Czelny-Kawa swoją przygodę z sernikiem rozpoczęła już jako dziecko, kiedy przyrządzała go wraz z babcią. Teraz, po latach autorka urozmaica, modyfikuje, modernizuje smaki tego tradycyjnego ciasta. W książce znajdziemy receptury na kultowy słodki sernik, ale również na taki, którego bazą są warzywa, owoce oraz smaki o jeszcze bardziej wytrawnej nucie. Nie możemy zapominać, że to właśnie sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast na wszelkie rodzinne spotkania oraz święta. Z pewnością należy mu się chwila uwagi.
Pozycją, która zainspiruje i bez wątpienia zaspokoi oczekiwania tych początkujących, jak i zaawansowanych, z pewnością okaże książka „Pyszne ciacho? To nie problem!”. Proste i sprawdzone przepisy na pyszne frykasy, uświadomią, że każdy może rozwijać pasję pieczenia, a co najważniejsze, czerpać z tego zadowolenie.
Pyszne ciacho? To nie problem! – Renata Rusinek-Marszałek
Renata Rusinek-Marszałek poprzez swoją książkę zachęca wszystkich do przygotowania domowych specjałów. Doświadczona pani domu dba o jakość przygotowywanych ciast i sprawia, że możemy być pewni, iż będziemy czerpać wiedzę ze sprawdzonego źródła.
Pieczenie to prawdziwa pasja autorki, która w latach młodości z zachwytem przyglądała się własnej mamie:
Pamiętam jak piekła piękne róże karnawałowe za którymi przepadałam. No i oczywiście torty wszelkiego rodzaju. O ile pamiętam nikt tak nie piekł tak dobrze i smacznie na wiosce jak moja mama. To ona nauczyła mnie podstaw i zaszczepiła tego bakcyla. Przedtem i teraz zbieram wszystkie ciekawe przepisy i książki z przepisami, no i oczywiście wymyślam swoje.
Pozostając w temacie świąt i tradycji, ale przede wszystkim słodkości i wypieków, proponujemy „Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć”. Już sam tytuł może przyprawić o zawrót głowy każdego piekarza i cukiernika. Przecież nie istnieje wierniejsze źródło przepisów na ciasta niż nasze babcie. Święta Wielkanocne za pasem, a to oznacza wielkie przygotowania w gronie piekarzy. W bardzo łatwy sposób możemy ułatwić im ten burzliwy czas, uzupełniając biblioteczkę w tę właśnie książkę.
Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć – Pani Elżbieta
Pani Elżbieta zamieściła w książce przepisy na wszystkie najważniejsze i najpyszniejsze ciasta znajdujące się na naszych wielkanocnych stołach. Są to receptury na prawdziwe, z dziada pradziada babki piaskowe, migdałowe, cytrynowe, drożdżowe. Jednak prawdziwą gwiazdą jest sękacz, który powstaje dzięki starym kuchniom z rożnami. Z rożnem, czy bez, śmiało można stwierdzić, że ta książka to idealny wybór, aby świętować ten wyjątkowy dzień.
Kolejną, lecz równie genialną pozycją z przepisami naszych babć jest książka Pani Elżbiety, pod tytułem „100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć”. Jak sam tytuł wskazuje, tym razem głównym bohaterem nie będzie sernik, czy sękacz, lecz jajo. Jest to najpowszechniejszy składnik, który każdy z nas posiada w swojej lodówce. Jednak powiedzmy sobie szczerze, ile razy jesteśmy w stanie zjeść prostą jajecznicę, czy jajko sadzone?
100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć – Pani Elżbieta
Dzięki tej książce nigdy nie pozostaniemy bierni w nowych, zaskakujących pomysłach na śniadania, obiady i kolacje. Jednak co wspólnego ma jajko z piekarzem lub cukiernikiem?
Jajka to również podstawowych składnik niemalże wszystkich wypieków. Nieraz jest tak, że do przepisu wykorzystane zostaje jedynie białko lub żółtko, co wtedy z pozostałą częścią jajka? Ta książka przychodzi nam z pomocą! Mamy w niej aż 100 najróżniejszych przepisów, więc możemy być absolutnie pewni, że każdy wybierze coś dla siebie.
Słodkie święta – najlepsze przepisy
Apetyt na Meksyk – Magdalena Keller-Bigda
„Apetyt na Meksyk”, to kulinarna podróż, w czasie której Magdalena Keller-Bigda, autorka bloga apetycznie-klasycznie.pl odkrywa przed nami prawdziwe meksykańskie dania zarówno te podawane w eleganckich restauracjach, zwykłych barach, przydrożnych stoiskach, jak też w meksykańskich domach. Oprócz przepisów poznamy też ciekawostki kulinarne i wybrane meksykańskie warzywa i owoce popularne w Meksyku, a nieznane w Polsce. „Apetyt na Meksyk” to prosta droga do poznania meksykańskiej kuchni i cieszenia się jej niezwykłymi smakami. KSIĄŻKA W OFERCIE SPRZEDAŻY – https://tylkorelaks.pl/963-apetyt-na-meksyk.html
Nieważne czy z naszej kuchni wychodzą wypieki na słodko, z owocami, czy może jesteśmy fanami bardziej wytrawnych i wykwintnych ciast. Jedno jest pewne, każdy cukiernik i każdy piekarz, wśród zasobów Wydawnictwa Psychoskok znajdzie coś dla siebie. Dzień Piekarza i Cukiernika zdecydowanie nie może być pominięty!