Meksykańskie przepisy - książki kucharskie z przepisami - książki autorzy - Wydawnictwo Psychoskok
Kategorie produktów
Wydawnictwo PSYCHOSKOKWydawnictwo PsychoskokAktualnościMeksykańskie przepisy – książki kucharskie z przepisami

Meksykańskie przepisy – książki kucharskie z przepisami

28 września 2021 / Agnieszka
Meksykańskie jedzenie jest różnorodne i złożone, a to coś więcej niż to, co można znaleźć w lokalnej restauracji lub taquería. (Nawet te dobre!) Dla domowych kucharzy, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z meksykańskim gotowaniem, lub tych, którzy pragną głębszych inspiracji, istnieją pewne kolekcje przepisów, które warto poznać. Dowiedz się, jak zrobić wszystko, od taquitos i tamales po salsy i koktajle, korzystając z tych najwyżej ocenianych przepisów w meksykańskich książkach kucharskich.

Meksyk to kraj o bogatej kulturze i historii, a meksykańskie jedzenie jest doskonałym odzwierciedleniem tego dziedzictwa. Prawda jest taka, że kuchnia meksykańska, podobnie jak większość innych kuchni regionalnych na całym świecie, jest zasadniczo pożywna.

Tradycyjna meksykańska dieta jest bogata w błonnik i białko roślinne, a mniej tłuszczu, niż mogłoby się wydawać. Jest również bogata w owoce i warzywa – chociaż mogą być prezentowane w innym formacie niż ten, do którego przywykłeś.

W polskiej kuchni zwykle jest zupa, mięso plus ewentualnie deser; w meksykańskim jedzeniu składniki zwykle mieszają się ze sobą, kuchnia meksykańska opiera się na zdrowych uprawach pochodzących z Meksyku, takich jak kukurydza, fasola, kabaczek, chile i pomidor. Naprawdę dobre danie meksykańskie będzie miało równowagę między ziemistymi smakami umami (z kukurydzy, fasoli lub mięsa) i orzeźwiającymi, kwaskowymi smakami (ze świeżej salsy, soku z limonki lub chili).

Te składniki nie tylko zapewniają cudownie złożone smaki, ale także uzupełniają się nawzajem pod względem odżywczym: Po połączeniu kukurydza i fasola zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, a rodzime warzywa, takie jak dynia, pomidor i chile, oferują szereg ważnych witamin i minerały.

Sprawdzone w kuchni przepisy, które przynoszą do domu prawdziwe smaki Meksyku

Apetyt na Meksyk jest doskonałym przewodnikiem, jak przygotować w domu głęboko smakowe dania kuchni meksykańskiej. Książka kucharska z przepisami dań rodem z Meksyku zawiera niezawodne przekąski, zupy i gulasze, autentyczne dania z jajek, tacos i tamales, burrito i enchiladas oraz wszelkiego rodzaju dania z mięsa i owoców morza. Najlepsze przepisy meksykańskie zawierają elementarz o meksykańskiej kuchni domowej z informacjami o kluczowych składnikach (łatwo dostępnych w supermarkecie) i innowacyjnych technikach, które skracają czas tradycyjnych metod przygotowywania. Od teraz będziesz gotować niesamowicie aromatyczne meksykańskie jedzenie.

KSIĄŻKA W OFERCIE SPRZEDAŻY ⬇⬇⬇ https://tylkorelaks.pl/963-apetyt-na-meksyk.html 

 

Przepisy obejmują: Znane ulubione: Frijoles refritos, Empanadas z wołowiną, Tacos z rybą, Klasyczny ryż meksykański, Zupa aztecka z tortillami (Sopa de Azteca),  Minipapryczki faszerowane serem (Pimientos rellenos con queso), Guacamole, Świeże Margarity i wiele innych.

Jedna z najbardziej popularnych meksykańskich sals, to właśnie „pico de gallo”. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza dziób koguta. Salsa jest bardzo prosta, trzy podstawowe składniki, często używane w meksykańskich sosach i salsach, to pomidory, cebula i pikantna papryczka jalapeño lub serrano.

Przepis na salsę „pico de gallo”:

3 średnie podłużne mięsiste pomidory
1 mała czerwona cebula
1–2 zielone papryczki jalapeño lub 1 serrano
sok wyciśnięty z 1 limonki
3 łyżki posiekanej natki kolendry
sól i pieprz do smaku

Pomidory kroimy w małe kawałki, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojone papryczki (bez nasion), posypujemy kolendrą, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.