Książki o zdrowym odżywianiu
Niestety nie ma jednej diety (lub książki dietetycznej), która będzie ostatecznym skutkiem utraty wagi lub zdrowego odżywiania. W końcu każdy z nas ma swoje własne unikalne cele zdrowotne, preferencje dietetyczne i osobowości. Tak więc najlepsza książka dietetyczna dla każdego będzie nieco inna. Czasami możemy potrzebować skorzystać z wielu książek na temat diety. Pamiętajmy, że zdrowe odżywianie nie oznacza, że musimy przestrzegać diety.
Najlepszym wyborem jest jedzenie, które zostało przetworzone jak najmniej, co jest najzdrowsze dla naszego organizmu. Im bardziej naturalne, tym lepiej. Świeże owoce i jagody zapobiegają łaknieniu słodyczy, zawierają wiele minerałów i witamin.
Czego jeszcze nie wiemy o zdrowym odżywianiu? Po jaką fachową literaturę warto sięgnąć?
Robert Jarząbkiewicz, autor książki Jak Jeść by Zdrowo Żyć zabrał się za analizę różnych diet – sposobów odżywiania, tych specjalnych (alternatywnych), ale i powszednich (zwyczajowych, naturalnych). Zbadał jadłospisy w ośrodkach wczasowych, w gospodarstwach agroturystycznych, prosił o informacje na ten temat znajome osoby. Wyniki analiz pokazywały, że w dietach brakuje witamin. Czy codzienna dieta, oczywiście bez suplementacji, może dostarczyć wszystkich potrzebnych organizmowi znanych obecnie składników spożywczych?
Informacje o żywności i odżywianiu, oraz ostrzeżenia przed niezdrowymi produktami, które podał w swojej publikacji, pomogą czytelnikowi poszerzyć i uporządkować wiedzę na ten temat. Przestrzeganie zasad zdrowej diety wymaga mało wysiłku, jest łatwe do spełnienia, trzeba tylko zdobyć trochę informacji. A taką znajdziecie właśnie w książce Jak Jeść by Zdrowo Żyć.
Kto powinien to przeczytać: każdy zdezorientowany lub sfrustrowany długą listą planów dietetycznych.
Co jeść i pić aby nie dopuścić do zakwaszenia organizmu?
W książce Henryka Śnieżka „Jak dbać o swoje zdrowie” autor wyjaśnił, czym jest zakwaszenie organizmu, jakie są jego przyczyny i objawy, które produkty zakwaszają organizm oraz co jeść i pić, by nie dopuścić do zakwaszenia organizmu. Sama wiedza o szkodach związanych z zakwaszeniem organizmu nie poprawi stanu naszego zdrowia. Pamiętajmy, że:
Wiedza musi być przedłożona nad działanie.
Tak więc tajemnica dobrego zdrowia i długowieczności tkwi w zdolności organizmu do neutralizacji i pozbywania się kwaśnych zanieczyszczeń. Jakie są przyczyny i objawy zakwaszenia organizmu? Jakie produkty powodują zakwaszenie organizmu?
Właśnie dlatego tak ważne jest, aby zmienić swoje niezdrowe nawyki żywieniowe i zamiast np. burgera z frytkami i colą zjeść zdrową sałatkę warzywną. A to wszystko znajdziemy w książce „Jak dbać o swoje zdrowie”.
Kto powinien to przeczytać: każdy, kto chce wiedzieć co jeść, czego unikać w żywieniu, jakie produkty nam szkodzą.
Najczęściej zadawane pytania o zdrowiu i dietach w gabinecie lekarskim
W książce dr Andrzeja Kondratyuka „Antynadwaga” zamieszczono informacje, dotyczące zasad funkcjonowania organizmu i niezbędnych zmian jadłospisu. Znacznie dokładniej opisana została dieta wahadłowa, której większość reguł odbiega od zaleceń medycyny akademickiej i pokazuje dietetykę z nieznanej jak dotąd strony.
W tej książce znajdziecie wszystko, co dotyczy odchudzania, zrozumiesz, dlaczego diety nie pomagają, odkryjesz nowe informacje o produktach. A jeśli przeczytacie ją uważnie – nauczysz się sam planować program dietetyczny według diety wahadłowej, oczyścisz organizm, schudniesz bez głodu, wyrzeczeń i efektu jo-jo.
Kto powinien to przeczytać: weganie , wegetarianie, ludzie zainteresowani zrównoważoną żywnością i ci, którzy chcą samodzielnie planować swoją dietę.
Skuteczne odchudzanie bez umartwiania!
Sandra Czeszejko-Sochacka, autorka książki „Super dieta 26 – stwórz swoje marzenia” uważa, że:
Niektóre kobiety po wielu latach żałują, iż kiedykolwiek zaczęły się odchudzać, bo właśnie wtedy „wpędziły się” w prawdziwą nadwagę.
Niewłaściwa, wyczerpująca dieta prowadzi do osłabienia systemu nerwowego i zwiększonej podatności na depresje i częste zmiany nastroju. Każdy wzrost wagi powoduje zły nastrój, zmniejsza poczucie wartości, a spadek wagi, nawet kosztem pogorszenia się, jakości skóry, jest witany z radością.
Pamiętajmy, co jest naszym celem, zrzucenie zbędnych kilogramów kosztem zdrowia i urody, czy wprowadzenie zmian, które doprowadzą do zgrabnej sylwetki, zdrowia i dobrego samopoczucia. Droga do sukcesu wymaga wysiłku, ale też może dawać zadowolenie z samego faktu rozpoczęcia zmian na lepsze.
Kto powinien to przeczytać: osoby, które odchudzały się wiele razy i zawsze ponosiły fiasko w swoich zamiarach.
Czy jesteś gotowy spojrzeć na siebie jak na prawdziwego sportowca?
Joachim Łeptuch napisał poradnik „Jak zostać sportowcem” z myślą o sportowcach i nieważne, czy ktoś jest amatorem, czy zawodowcem. Każdego sportowca uważa za swojego przyjaciela. Autor uważa, że dzięki tej książce nauczymy się samodzielnie układać dietę i plany treningowe, które pomogą w szybkim osiąganiu celów.
Po przeczytaniu tej książki będziemy w stanie zmienić dietę i ułożyć własny plan treningowy, aby nie tylko osiągać sukcesy w sporcie lecz także aby zadbać o własne zdrowie. Książka dzieli się na 3 zasadnicze części, poświęcone: żywieniu, treningowi i sposobowi myślenia prawdziwych sportowców.
Kto powinien to przeczytać: każdy, kto kiedykolwiek był ciekawy, co jedzą elitarni sportowcy, jak należy się odżywiać, kiedy celem jest zrzucić kilka kilogramów.
Niezbędne składniki do budowy kości
„Powszechna i nieprawdziwa jest opinia, że osteoporozy nie da się wyleczyć. W rezultacie większość pacjentów zadowala się faktem, że przyjmują leki, które powinny pomagać, ale faktycznie nie dają szansy na wyleczenie tej choroby. Takie postępowanie jedynie uspokaja sumienie pacjenta »bo przecież jest leczony« i nie szuka dodatkowych informacji na temat lepszych (skuteczniejszych) metod leczenia” – pisze Jarosław Niebrzydowski, autor książki „Jak leczyć osteoporozę”.
Najlepszym sposobem zapobiegania słabnięciu kości są ćwiczenia i odpowiednia dieta już od dzieciństwa. Bardzo ważne jest również zachowanie odpowiedniej wagi ciała. Niedobór witaminy D jest jedną z głównych przyczyn rozwoju osteoporozy.
Nie ma leczenia osteoporozy bez wystarczającej dawki wapnia, witaminy D i witaminy K2‑MK7, krzemu, a często także konieczne jest uzupełnianie fosforu, boru, magnezu oraz rożnych mikroelementow.
Kto powinien to przeczytać: ludzie, którzy kochają najnowocześniejszą naukę lub chcą uniknąć rodzinnej historii choroby (osteoporoza, choroby kości).
Książka o znaczeniu zdrowego odżywiania
Natura ma swoje żelazne prawa. I chociaż z jednej strony wydają się one być bardzo proste i przejrzyste, to jednak z drugiej strony są niełatwe i niekiedy stają się wręcz uciążliwe w ich przestrzeganiu, a szczególnie dla osób o słabej dyscyplinie wewnętrznej.
Z własnego doświadczenia Adam Kulpaczyński , autor książki „Żywy pokarm twoim kluczem do zdrowia. Zobacz się od wewnątrz.”, uważa, że:
dzięki tej skromnej wiedzy o żywym naturalnym pokarmie, nabrałem więcej podziwu i respektu dla Natury oraz moich wewnętrznych organów, które mi jeszcze ciągle relatywnie dobrze służą.
Idealne zdrowie przy idealnej wadze ciała lub odwrotnie, są to tylko rzekome czy domniemane zjawiska. Są to w końcu nigdy niedoścignione cele, bez względu na to, jak bardzo są przez każdego pożądane.
Kto powinien to przeczytać: wszyscy, którzy pragną rozumieć, czym jest „żywy pokarm”, doceniać dane bogactwo naturalnego, żywego pokarmu oraz w umiejętny i zrównoważony sposób z niego korzystać!
Książki o zdrowiu cieszą się niemalejąca popularnością. Znajdziemy w nich porady, jak zadbać o ciało i duszę.