
Co jeść i pić, by nie dopuścić do zakwaszenia organizmu?
Choroby – coraz bardziej zróżnicowane i niebezpieczne. Na usta same cisną się pytania: Dlaczego tak się dzieje? Co powinniśmy zrobić?
Przy obecnym sposobie żywienia pokarmami, głównie „kwaśnym”, braku w naszym organizmie wody alkalicznej oraz niewłaściwym stylu życia i sposobie myślenia w przestrzeni międzykomórkowej gromadzą się kwaśne pozostałości aktywności naszego organizmu. Organizm staje się podatnym na różnego rodzaju choroby takie jak np. nowotwory, choroby serca, wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca, artretyzm, dna moczanowa, choroby nerek, biegunki i zaparcia, astma, alergie, bóle głowy, niestrawność, wzdęcia brzucha, osteoporoza. Ta podatność zwiększa się w miarę przybywania lat (starzenia się). Rodzi się kolejne pytanie: Co więc należy zrobić, aby ustrzec się tych chorób i dolegliwości?
Na podstawie własnego doświadczenia, rozmów ze znajomymi i przeczytanej specjalistycznej literatury można dojść do następujących wniosków:1) Lekarze zajmują się monitorowaniem chorób i leczeniem ich skutków, a nie zlikwidowaniem ich przyczyn. Szczególnie miejscem ich powstawania, czyli środowiskiem biologicznym komórek
2) Musisz uzupełnić prace naszych lekarzy i zając się likwidowaniem przyczyn powstawania chorób a szczególnie miejscem ich powstawania, czyli środowiskiem biologicznym komórek.
3) Chcąc być zdrowy, musisz zastosować dietę alkaliczną. Pić tylko wodę alkaliczną („wodę żywą”), zwiększyć swoja aktywność fizyczną. Unikać napięć emocjonalnych i nerwowych oraz umieć się zachować w sytuacji, gdy one wystąpią. Kto tak postępuje, uodparnia swój organizm m.in. na takie choroby jak: nowotwór, cukrzyca, choroby układu krwionośnego, zapalenie stawów, dna moczanowa (artretyzm, skaza moczanowa), choroby nerek, osteoporoza, niestrawności, zaparcia, choroby oczu.
Szczegóły znajdziesz w niniejszym poradniku. Ponadto znajdziesz odpowiedzi na następujące pytania:1) Jak skutecznie leczyć m.in. cukrzyce przy pomocy diety?
2) Jak określić wyznaczniki zakwaszenia naszego organizmu (pH śliny i pH moczu) w warunkach domowych ?
3) Jak zapobiegać negatywnym emocjom ?
4) Jak postępować w przypadku stresu i negatywnych emocji ?
5) Jakie znaczenie w naszym życiu ma aktywność fizyczna ?
6) Jak zwiększyć swoja aktywność fizyczną ?
O czym jest ten poradnik?Coraz częściej włączamy do diety produkty wysoko przetworzone. Zaburzają one równowagę kwasowo-zasadową. Dotyczy to głównie żywności sprowadzanej z zachodu. Została ona potraktowana związkami chemicznymi pochodzącymi z długiej listy: barwników, wybielaczy, środków konserwujących, zapachowych zakwaszających lub alkalizujących nawilżaczy, środków spulchniających, zagęszczających, konserwantów, defoliantów, słodzących itp. Niemały udział w zakwaszaniu naszego organizmu mają także produkty zbożowe, słodycze, sery i żywność przetworzona, która zawiera dużo soli.
Cały świat jest zafascynowany wskaźnikami zdrowia populacji Japonii oraz Korei Południowej na przestrzeni ostatnich 30 lat. Duży wpływ na to zjawisko mają przede wszystkim dieta zasadowa oraz jakości wody i jej wskaźników biologicznych.
Zasadniczym celem Autora poradnika jest przedstawianie działań zmierzających do ochrony organizmu przed zakwaszeniem i ograniczenie jego skutków.
Cel ten można osiągnąć poprzez:1) Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia,
2) Stosowanie wody zrewitalizowanej (zasadowej)
3) Unikanie sytuacji stresowych i umiejętne rozładowywanie napięć emocjonalnych,
4) Zwiększenie aktywności fizycznej
Jak dbać o swoje zdrowie?
W rozdziale pierwszym zostały zaprezentowane: istota zakwaszenia, jego przyczyny, przyczyny i produkty powodujące jego powstanie. Przedstawiono także objawy zakwaszenia. Działania zmierzające do ochrony naszego organizmu przed zakwaszeniem i ograniczenia jego skutków.
W rozdziale drugim uwaga Autora została skupiona na zasadach prawidłowego żywienia. Sporo miejsca poświęcono podstawowemu składowi naszych pokarmów. Zapotrzebowaniu energetycznym w odniesieniu do płci, wieku i wykonywanych czynności zawodowych. Uzupełnieniem tych rozważań są informacje dotyczące czasu trawienia określonych składników pożywienia. Jakość i ilość zjadanych posiłków oraz wskazówki dotyczące łączenia poszczególnych składników pożywienia.
Rozdział trzeci to przede wszystkim informacje dotyczące diety zasadowej (alkalicznej). Wyjaśniono, na czym polega fenomen diety zasadowej. Jak dzielą się produkty pod względem ich zakwaszenia. Autor przedstawił prezentowane przez fachowców wskazówki dotyczące tworzenia diety zasadowej. Swoje sprawdzone doświadczenia w przygotowywaniu posiłków.
Informacje dotyczące wody dominują w rozdziale czwartym. Uważny Czytelnik znajdzie w nim szczegóły dotyczące podstawowych właściwości pitej na co dzień wody, jej potencjału oksydacyjno – redukcyjnego i wskaźnika pH. Autor wykazał, że tylko woda zjonizowana, a jeszcze lepiej zrewitalizowana są gwarantami długiego i zdrowego życia.
W rozdziale piątym przedstawiono zapobiegawczą rolę diety alkalicznej i wody zjonizowanej (zrewitalizowanej) w odniesieniu przede wszystkim do takich chorób dorosłych jak nowotwór, cukrzyca, choroby układu krwionośnego, zapalenie stawów, dna moczanowa (artretyzm, skaza moczanowa) oraz choroby zakaźne i choroby nerek.
Tych, którzy chcą zgłębić istotę stresu i negatywnych emocji odsyłam do rozdziału szóstego. Tam przedstawiono m.in. wpływ negatywnych emocji i stresu na odczucia i zachowanie się człowieka oraz źródła pojawienia się tych przykrych emocji i uczuć. Zaprezentowano także sprawdzone praktycznie przez Autora wskazówki dotyczące zapobieganie negatywnym emocjom i postępowanie w przypadku ich wystąpienia.
Ukoronowaniem poradnika jest rozdział siódmy zatytułowany „Aktywność fizyczna”. Jest ona podstawowym czynnikiem zapewniającym długowieczność i dobre zdrowie. Warto zgłębić jej istotę, korzyści wynikające z aktywności fizycznej oraz wskazówki dotyczące wykonywania ćwiczeń fizycznych. Na końcu poradnika jest domowy zestaw ćwiczeń. Może on wystarczyć na cały rok (po przećwiczeniu wszystkich ćwiczeń, warto zaczynać od początku)
Na koniec kilka słów o Autorze:Mam 76 lat. Dzięki Bogu cieszę się w miarę dobrym zdrowiem. Stosuję się do powyższych zasad. Wykonuję codziennie co najmniej trzydziestominutowe różnorodne ćwiczenia fizyczne z wyjątkiem niedziel i świąt. W poniedziałki, wtorki, piątki i soboty rano wykonuję rano różnorodne ćwiczenia z zestawów, które w tym poradniku zaprezentowałem w czasie 15 minut. Po kolacji tyle samo czasu poświęcam na spinning
(„pedałowanie” na rowerze stacjonarnym) który stoi na stałe w mojej sypialni).
W środy biegam na odległość 2 km dookoła pięknego jeziorka znajdującego się w pobliżu naszego domu. Łącznie z rozgrzewką i ćwiczeniami uspokajającymi zajmuje mi to bieganie 30 minut.
W czwartki przez 30 minut ćwiczę w osiedlowym ogródku sportowym. Często mierzę tętno. Pomiary tętna wykazują wynik w granicach 100 – 114 uderzeń na minutę.