Kategorie produktów
Wydawnictwo PSYCHOSKOKWydawnictwo PsychoskokAktualnościKuchenne inspiracje – zdrowo i pysznie przez cały rok

Kuchenne inspiracje – zdrowo i pysznie przez cały rok

11 stycznia 2019 / Patrycja

Nasza kondycja i samopoczucie zależy od tego, co jemy. Pora we własnym jadłospisie przeprowadzić kuchenne rewolucje, by jeść zdrowo i pysznie przez cały rok.

Lekarze, dietetycy i naukowcy badający wpływ spożywanej żywności na funkcjonowanie organizmu, od dawna podkreślają, jak ważne jest to, co i jak jemy. Bez zbilansowanej diety nie będziemy w stanie dostarczyć swojemu ciału istotnych komponentów. By organizm człowieka sprawnie funkcjonował, potrzebuje różnorodnych produktów bogatych we wszystkie składniki odżywcze. Przykładowo: węglowodany i tłuszcze pełnią funkcję energetyczną, kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i białko, budulcową, a witaminy i składniki mineralne, regulującą.

Kuchenne inspiracje – zdrowo i pysznie przez cały rok, to hasło, które powinno zachęcić nas do zmodyfikowania jadłospisu. We własnym domu możemy przygotowywać pełnowartościowe posiłki. Dzięki temu nasze samopoczucie, wydajność i kondycja będzie zadowalająca na tyle, że z łatwością sprostamy każdej aktywności.

Czego jeszcze nie wiemy o zdrowym odżywianiu? Po jaką fachową literaturę warto sięgnąć?

Ponieważ komponowanie diety i przygotowywanie pokarmów, wielu osobom wydaje się trudne i czasochłonne, sprawdźmy jak jeść zdrowo i pysznie przez cały rok. Pomogą nam w tym książki o zdrowym odżywianiu. Oczywiście pośród nich nie zabrakło tych poświęconych pysznym, wysoko energetycznym słodkością.

 

„Jak jeść, by Zdrowo Żyć” to polecany poradnik, który pozwoli nam przeprowadzić prawdziwe kuchenne rewolucje i zadbać o zdrowie. W pozycji znajdziemy aktualne dane na temat planowania odżywiania, wyboru właściwych produktów spożywczych i eliminacji tych szkodliwych. Okazuje się bowiem, że niektóre, jedzone przez nas pokarmy są wręcz toksyczne. Zgubne skutki mają także złe nawyki żywieniowe. Nieregularne spożywanie posiłków, niedbanie o ich skład i ilość z czasem z pewnością przyniesie ze sobą zgubne skutki. Wiadomości na temat potrzeb ludzkiego organizmu oraz sposobu ich zaspokajania zostały zaprezentowane w prosty do zrozumienia i zastosowania sposób. Dzięki temu każdy skorzysta ze zdobytej wiedzy. Przekonamy się, że znajomość wartościowości pokarmów pozwoli nam dobrać produkty, które zaspokoją wszystkie potrzeby naszego ciała. Nadrzędnym celem pozycji pozostaje bowiem prezentacja wnikliwych analiz, obliczeń i przykładów na to, że dieta, którą opisano w poradniku to sposób na długie, zdrowe życie. Zapoznając się z treścią, przekonamy się, że jesteśmy w stanie zmienić własne, szkodliwe nawyki i mądrze rozplanować jadłospis. Przepisy, które zawarto w poradniku, rozpisane zostały na 10 dni. Ich skład ocenimy dzięki tabelom wskazującym wartości energetyczne, zawartość białka oraz witamin.

czytaj dalej

 

„Jak dbać o swoje zdrowie” to książka, po którą powinien sięgnąć każdy. Pozycja porusza bardzo aktualny temat zakwaszenia organizmu. Dowiemy się, co dokładnie oznacza ten termin. Przekonamy się także, że bez względu na to, czy lubimy się objadać, czy przestrzegamy rygorystycznej diety, zakwaszenie może nam zagrażać, Kluczowe znaczenie mają bowiem spożywane przez nas produkty. Zakwaszenie organizmu wynika z zaburzonej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Może prowadzić ono do groźnych chorób, dlatego należy w porę mu przeciwdziałać poprzez dostarczanie organizmowi pokarmów bogatych w minerały. Profilaktyka to najlepszy sposób na zniwelowanie ryzyka. Warto więc zainteresować się tematem. Informacje zgromadzone w pozycji zostały omówione w prosty do zrozumienia sposób. Dowiemy się, co jeść i pić, aby uchronić się przed zakwaszeniem i jak się od niego uwolnić, jeśli już wystąpiło. Poznamy znaczenie zdrowego, harmonijnego żucia, właściwego doboru pokarmów i ich przygotowywania. Możemy być pewni, że wiedza ta okaże się przydatna w codziennym życiu. Warto także podkreślić, że treść książki obejmuje między innymi opinie wybitnych specjalistów.

czytaj dalej

 

Sposób na zdrowe i pyszne życie to tak zwany żywy pokarm. Dzięki książce „Żywy pokarm twoim kluczem do zdrowia. Zobacz się od wewnątrz” zrozumiemy, jak spożywane pokarmy wpływają na poszczególne narządy naszego ciała. Każdy z nich potrzebuje innych składników stąd, przekonamy się, jakie produkty żywieniowe dobierać, by zadbać o ich stan. Bardzo możliwe, że któryś narząd w naszym ciele wymaga szczególnej uwagi. Z tą książką przekonamy się, jak wspomóc jego regenerację. Wiadomości zostały opracowane w łatwy do zrozumienia sposób. Dzięki temu szybko zdobędziemy umiejętność komponowania pełnowartościowej diety. Przekonamy się także, że pomiędzy rodzajem pokarmu a jakością działania i współpracy organów wewnętrznych zachodzi istotna zależność. Tę wiedzę po prostu trzeba posiąść.

czytaj dalej

„Serniki słodkie i wytrawne” to książka zawierająca sprawdzone przepisy na serniki klasyczne, serniki na zimno, serniki wykwintne, z owocami, czy warzywami. Jak wiemy ciasto to towarzyszy wielu świętom i uroczystością, ale zawsze może smakować inaczej. Nawet jeżeli uważamy, że pieczenie nie jest naszą domeną, z tą książką z łatwością samodzielnie je przygotujemy. Warto podkreślić, że pozycję dopełniają wspomnienia autorki, znanej z umiejętności przygotowywania smakołyków brokerki. Okazuje się bowiem, że pasja pieczenia narodziła się wraz z zachwytem nad babcinymi ciastami, Może dla nas pojawi się ona po lekturze tej pozycji? Jeżeli lubimy smak sernika i chcielibyśmy umieć przygotowywać to ciasto w różnych wydaniach, ta książka spełni nasze oczekiwania.

 

Zaprezentowane książki wskażą nam, jak zdrowo i pysznie jeść przez cały rok. Warto sięgnąć po nie, przeprowadzić własne kuchenne rewolucje, by ostatecznie cieszyć się zdrowiem i rozpieszczać zmysł smaku.